LED Knowledge Episode 4: Lighting Maintenance Factor

Hver gang en ny teknologi introduseres, byr den på et nytt sett med utfordringer som må takles.Vedlikehold av armaturer iLED lyser et eksempel på en slik problemstilling som krever nærmere vurdering og har betydelige konsekvenser for standard og levetid på belysningsprosjekter som spesifiseres.

Belysningsvedlikeholdsfaktor 8 

Som med all teknologi, vil ytelsen og effektiviteten til et belysningssystem til slutt reduseres.Selv LED-armaturer som har mye lengre levetid enn deres fluorescerende eller høytrykksnatriumekvivalenter, forringes sakte.De fleste som er involvert i kjøp eller planlegging av en belysningsløsning ønsker å vite hva innvirkningen vil være på belysningskvaliteten deres over tid.

Vedlikeholdsfaktoren er et nyttig verktøy.Vedlikeholdsfaktoren er en enkel beregning som forteller deg hvor mye lys en installasjon vil produsere når den starter og hvordan denne verdien vil avta over tid.Dette er et veldig teknisk tema som fort kan bli komplekst.I denne artikkelen skal vi fokusere på det viktigste du bør vite om vedlikeholdsfaktoren.

Belysningsvedlikeholdsfaktor 4

Belysningsvedlikeholdsfaktor 6 

Hva er vedlikeholdsfaktoren nøyaktig?

 

Vedlikeholdsfaktoren er i hovedsak en beregning.Denne beregningen vil fortelle oss mengden lys, eller lumen i dette tilfellet, som et belysningssystem er i stand til å produsere på forskjellige punkter i løpet av levetiden.På grunn av sin holdbarhet har LED en levetid som måles i tusenvis av timer.

Å beregne vedlikeholdsfaktoren er nyttig, siden den ikke bare forteller deg hva lysene dine vil gjøre i fremtiden, men også når du kanskje må gjøre endringer i belysningssystemet.Å kjenne til vedlikeholdsfaktoren kan hjelpe deg med å bestemme når den gjennomsnittlige belysningsstyrken til lysene dine vil falle under 500 Lux, hvis det er den ønskede konstante verdien.

Belysningsvedlikeholdsfaktor 1

 

Hvordan beregnes vedlikeholdsfaktor?

 

Vedlikeholdsfaktoren refererer ikke bare til ytelsen til en armatur.Den beregnes i stedet ved å multiplisere 3 sammenhengende faktorer.Disse er:

 

Lamp Lumen Maintenance Factor (LLMF)

LLMF er en enkel måte å fortelle hvordan aldring påvirker mengden lys som sendes ut av en armatur.LLMF er påvirket av utformingen av en armatur så vel som dens varmeavledningsevne og LED-kvalitet.Produsenten bør oppgi LLMF.

 

Armaturvedlikeholdsfaktor (LMF)

LMF måler hvordan smuss påvirker mengden belysning som produseres av armaturer.Rengjøringsplanen til en armatur er én faktor, og det samme gjelder mengden og typen smuss eller støv som er vanlig i det omkringliggende miljøet.En annen er i hvilken grad enheten er innelukket.

LMF kan påvirkes av forskjellige miljøer.Belysning i områder med mye smuss eller skitt, som et lager eller nær jernbaneskinner, vil ha lavere vedlikeholdsfaktor og lavere LMF.

 

Lampeoverlevelsesfaktor (LSF)

LSF er basert på mengden tapt lys hvis en LED-armatur svikter og erstattes ikke umiddelbart.Denne verdien er ofte satt til '1' for LED-lys.Det er to hovedårsaker til dette.For det første er LED kjent for å ha lav feilrate.For det andre antas det at utskiftingen vil finne sted nesten umiddelbart.

 

En fjerde faktor kan være involvert i interiørbelysningsprosjekter.Room Surface Maintenance Factor er en faktor som relaterer seg til smuss bygget opp på overflater, noe som reduserer hvor mye lys de reflekterer.Siden de fleste prosjektene vi gjør involverer ekstern belysning, er ikke dette noe vi dekker.

 

Vedlikeholdsfaktoren oppnås ved å multiplisere LLMF, LMF og LSF.For eksempel, hvis LLMF er 0,95, LMF er 0,95 og LSF er 1, vil den resulterende vedlikeholdsfaktoren være 0,90 (avrundet til to desimaler).

Belysningsvedlikeholdsfaktor 2

 

Et annet viktig spørsmål som dukker opp er betydningen av vedlikeholdsfaktoren.

 

Selv om tallet 0,90 kanskje ikke gir mye informasjon uavhengig, får det betydning når det vurderes i forhold til lysnivåer.Vedlikeholdsfaktoren informerer oss i hovedsak om i hvilken grad disse nivåene vil reduseres gjennom hele levetiden til et belysningssystem.

Det er avgjørende for selskaper somVKSå vurdere vedlikeholdsfaktoren under designfasen for å forutse og forhindre enhver reduksjon i ytelsen.Dette kan oppnås ved å designe en løsning som gir mer lys enn først nødvendig, og sikrer at minimumskravene fortsatt vil bli oppfylt i fremtiden.

 Belysningsvedlikeholdsfaktor 3

 

 

For eksempel må en tennisbane ha en gjennomsnittlig belysningsstyrke på 500 lux ifølge Lawn Tennis Association i Storbritannia.Å starte med 500 lux vil imidlertid resultere i lavere gjennomsnittlig belysningsstyrke på grunn av ulike avskrivningsfaktorer.

Belysningsvedlikeholdsfaktor 9 

Ved å bruke vedlikeholdsfaktoren på 0,9 som nevnt tidligere, ville vårt mål være å oppnå et innledende belysningsnivå på omtrent 555 lux.Dette skyldes det faktum at når vi tar inn avskrivningen ved å multiplisere 555 med 0,9, kommer vi til en verdi på 500, som representerer gjennomsnittlig lysnivå.Vedlikeholdsfaktoren viser seg å være fordelaktig ettersom den garanterer et grunnleggende ytelsesnivå selv når lysene begynner å bli dårligere.

 

Er det nødvendig for meg å beregne min egen vedlikeholdsfaktor?

 

Generelt anbefales det ikke at du påtar deg denne oppgaven selv, og i stedet anbefales det å delegere den til en kvalifisert produsent eller installatør.Det er likevel viktig at du bekrefter at personen som er ansvarlig for å utføre disse beregningene har evnen til å belyse begrunnelsen bak valget av ulike verdier innenfor hver av de fire grunnleggende kategoriene.

I tillegg er det viktig at du kontrollerer om lysdesignet laget av produsenten eller installatøren din stemmer overens med vedlikeholdsfaktoren og er i stand til å levere et tilstrekkelig belysningsnivå gjennom hele den forventede levetiden til systemet.Dette trinnet er avgjørende for å sikre optimal funksjonalitet og lang levetid for belysningssystemet.Derfor anbefales det sterkt at du gjennomfører en grundig evaluering av lysdesignet før installasjon for å unngå potensielle problemer i fremtiden.

 

Selv om temaet vedlikeholdsfaktor i belysning er mye større og mer detaljert, gir denne korte oversikten en forenklet forklaring.Hvis du trenger ytterligere avklaring eller hjelp med dine egne beregninger, ikke nøl med å be om hjelp.


Innleggstid: 26. mai 2023